Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Η μυστηριώδης γυναίκα που δεν έχει δακτυλικά αποτυπώματα!


Πίσω στο 2007, μια νεαρή Ελβετίδα, που είχε μόλις φτάσει στις ΗΠΑ, δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να περάσει στη χώρα, καθώς οι υπάλληλοι στον έλεγχο διαβατηρίων δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά της. Η φωτογραφία στο διαβατήριό της απεικόνιζε την ίδια, αλλά τα χέρια της δεν διέθεταν δακτυλικά αποτυπώματα. Τέσσερα χρόνια μετά Ισραηλινοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι μάλλον βρήκαν την απάντηση σε αυτό το σπάνιο φαινόμενο…

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Sourasky του Τελ Αβίβ, κ. Eli Sprecher, η ασθενής πάσχει από μια διαταραχή που ονομάζεται «αδερματογλυφία». Χαριτολογώντας είπε ότι προτιμά να την αποκαλεί «νόσο καθυστέρησης της μετανάστευσης», δεδομένου ότι οι πάσχοντες δυσκολεύονται να ταξιδέψουν σε ξένες χώρες.

Η Ελβετίδα ασθενής είναι μέλος μίας από τις μόλις τέσσερις οικογένειες στις οποίες έχει καταγραφεί επίσημα το παράξενο φαινόμενο. Οι ερευνητές  εξέτασαν το DNA της ίδιας και άλλων εννέα μελών της οικογένειάς της, που επίσης δεν έχουν δακτυλικά αποτυπώματα. Αρχικά, μετά από τη σύγκριση με το DNA άλλων μελών της οικογένειας (με φυσιολογικά αποτυπώματα) δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφοροποίηση. Όμως μια προσεκτικότερη εξέταση εντόπισε μια μετάλλαξη στο γονίδιο που ονομάζεται SMARCAD1.

Η φυσιολογική λειτουργία του SMARCAD1 παραμένει εντελώς άγνωστη. Δεδομένου όμως ότι το γονίδιο εκφράζεται μόνο στο δέρμα των χεριών, οι ερευνητές εικάζουν ότι βοηθά τα κύτταρα του δέρματος να «διπλώνουν» το ένα πάνω στο άλλο στη διάρκεια της εμβρυακής ανάπτυξης. Η έρευνα, τόσο από την ομάδα του Δρ. Eli Sprecher, όσο και από άλλες ομάδες ερευνητών σε ΗΠΑ και αλλού, συνεχίζεται ώστε να βρεθούν περισσότερες απαντήσεις, αλλά και νέα γνώση για τον τρόπο λειτουργίας γονιδίων σαν το SMARCAD1.

Πλέον όμως η Ελβετίδα ασθενής και τα μέλη της οικογένειάς της θα αισθάνονται μάλλον πιο αισιόδοξα όταν ταξιδεύουν, έχοντας μαζί τους εκτός από το διαβατήριό τους και τις σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Πηγή: e-radio.gr

Twitter Facebook Αγαπημένα
Αν έχετε κάποιο άρθρο που θα θέλατε να το δημοσιεύσουμε και να το κάνουμε ΤΟΥΜΠΑΝΟ στείλτε μας email στο toubano@yahoo.com

Η αναδημοσίευση άρθρων επιτρέπεται μόνο εάν υπάρχει αναφορά πηγής.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...